Hoppa till sidinnehåll

Kontaktperson

Här kan du som har en funktionsnedsättning ansöka om en kontaktperson för att öka dina möjligheter att leva ett självständigt liv.

En viktig roll för en kontaktperson är att minska din isolering genom gemenskap och stöd för fritidsaktiviteter. Kontaktpersonen kan erbjuda råd eller stöd i situationer som inte kräver en professionell som till exempel en god man.

Kontaktpersonen fungerar som en medmänniska och bör inte betraktas som professionellt stöd.

Utredning av kontaktperson

Du ansöker om att få en kontaktperson. Om din ansökan beviljas, genomför en handläggare en rekrytering bland personer intresserade av att bli kontaktpersoner. Samordnaren utreder en tilltänkt kontaktpersonen genom intervju, inhämtar referenser och kontrollerar polisregistret. När en lämplig person hittas presenteras ni för varandra vid ett möte.

Kontaktpersonen omfattas av sekretess och får inte lämna ut information om dina personliga förhållanden.

Bedömning av behov

Vi genomför alltid en behovsbedömning för dig som söker denna insats.

Du kan beviljas en kontaktperson enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) eller Socialtjänstlagen (SoL).

Så ansöker du om en kontaktperson

Du som önskar en kontaktperson, ta kontakt med handläggare för kontaktpersoner eller skicka in en skriftlig ansökan.

När vi har mottagit din ansökan genomför en handläggare en utredning av din situation och behov. Handläggaren bedömer sedan om du har rätt till en kontaktperson. Beslutet skickas med post hem till dig.

Vill du bli en kontaktperson

Fyll i en intresseanmälan så kontaktar vi dig.

Kontakt

0176-715 37 margareta.buhre@norrtalje.se

Kontakt

0176-711 17 madeleine.sundstrom@norrtalje.se

Självservice

Här kan du göra en intresseanmälan för att bli kontaktperson eller stödfamilj till en person med fysisk eller psykisk funktionsnedsättning samt en äldre person med funktionsnedsättning.

Starta e-tjänsten Intresseanmälan kontaktperson och stödfamilj
Senast ändrad: 2024-02-28